Dapat sebuah motosikal dengan hanya bermain youtube ?

0
56
views

Kali ini saya ingin berkongsi kisah kejayaan seorang youtuber, tapi kejayaan dia ini bukan mewakili semua youtuber yang ada sebab diluar sana ada banyak lagi youtuber yang berjaya. So semoga artikel saya kali ini mampu memberi inspirasi kepada semua pembaca sekalian termasuk diri saya.

Youtuber ini dikenali sebagai Jegez Sidabutar merupakan seorang pemuda daripada indonesia. Pemuda ini telah membuat sebuah channel youtube dengan nama GoBatak Tv. GoBatak tv mempunyai view lebih kurang 3 Juta penayangan atau view dan mempunyai 15317 Subcribers.

Akaun youtube itu telah dibuat pada 8 Oktober 2009. Cukup lama sebenarnya untuk mendapat view dan subcriber begitu banyak. Betullah bak kata pepatah arab ” Man jadda wa jada ” siapa berusaha dia berjaya.

[ Baca Juga ] – Dapat Duit RM2000

Sebenarnya jarang seseorang yang berjaya dalam dunia adsense untuk berkongsi tentang kejayaannya bersama umum sebab takut kena khianat dan sebagainya.

Tetapi pemuda ini secara berani berkata beliau mampu membeli motor dengan duit yang dia dapat daripada Youtube !

Boleh beli motor baru dengan guna duit adsense – facebook

Nampak tak dia cakap apa? Boleh beli motor baru dengan hanya bermain youtube. Namun jumlah sebenar hasil daripada adsense tersebut tidak diberikan dan saya target selama beliau bermain google adsense tidak kurang daripada 2 RIBU USD dan mungkin dalam lingkungan 7-12K USD.

Bagaimanapun tidak kurang hebatnya seorang youtuber daripada Malaysia yang berkongsi jumlah duit adsensenya. Saya juga terkejut apabila dia mendapat lebih kurang RM4K.

Duit daripada adsense Khalil Ibrahim - Facebook
Duit daripada adsense Khalil Ibrahim – Facebook

Katanya daripada youtube cuma tidak diketahui apa channelnya.

Nampak tak kejayaan-kejayaan sahabat daripada youtube? Ada yang mampu membeli motor baru dengan hanya bermain youtube. Ada yang dapat jana pendapatan secara konsisten di google adsense.

Sebenarnya banyak lagi kisah inspirasi google adsense ini. Contohnya Eka Lesmana yang mampu membuat duit daripada adsense lebih kurang 4K USD setiap bulan. Shoutloud seorang blogger yang mampu menjana 40K USD daripada google adsense.

Itu belum lagi cerita kejayaan Pewdiepie dengan akaun youtubenya. Pewdiepie laginya lah seorang youtuber penuh. Hidup dia dengan youtube je tak payah kerja lain. Bayangkan dengan 13juta view pun sudah mampu untuk membeli sebuah motosikal bagaimana dengan pewdiewpie yang satu video pun sudah dapat 3 juta keatas tontonan?

Masyuk gila kan. So kalau korang nak buat duit sampingan bolehlah daftar google adsense youtube. Caranya cari di google aku malas nak menaip panjang sangat. ^_^.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge