Era pra Fatimiyyah dan Ayyubiyyah komplot syiah tumpas

0
36
views

Era pra Fatimiyyah dan Ayyubiyyah komplot syiah tumpas : Alhamdulillah sebelum ini diruang ilmu syiah saya ada menulis bagaimana kejatuhan Bani Umayyah. Untuk itu pada kali ini saya akan berkongsikan topik seterusnya iaitu era pra fatimiyyah dan ayyubiyyah komplot syiah dapat ditumpaskan.

Adakah anda tahu bahawa Kerajaan Fatimiyyah yang bermazhab Syiah merupakan sebuah kerajaan kecil perama yang menisytiharkan ketuanya sebagai Khalifah yang bebas merdeka daripada pemerintahan Abbasiyah.

Era pra Fatimiyyah dan Ayyubiyyah komplot syiah tumpas
Era pra Fatimiyyah dan Ayyubiyyah komplot syiah tumpas

 

Walaupun kerajaan Fatimiyyah mempunyai sumbangannya yang banyak terutamanya kepada aspek pembangunan tamadun material Islam, namun era tersebutlah yang menyaksikan keleluasannya penyebaran fahaman dan amalan Syiah yang khurafa !

Sehingga ia ditamatkan dengan kejayaan Salahuddin al- Ayyubi memimpin mesir dan membawanya kembali kepada mazhab Ahli Sunnah di bawah kepimpinan kerajaan Abbasiyyah.

Dan inilah antara punca keanapa Syiah sangat berdendam dengan penduduk Kurdis di Iran yang bermazhab Ahli Sunnah, yang kebetulan Salehuddin al-Ayubi berbangsa Kurdin dan berasal dari Kurdis.

Sejarah telah mencatatkan, dalam masa pemerintahan kerajaan Revolusi Iran, ramai kalangan ulama Ahli Sunnah berbangsa Kurdis dibunuh.

Sumber : Syiah Komplot tawan dunia, Syeikh Abu Muhammad Musanna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge