Kerajaan Malaysia sekat ( block ) Steam ?

1
85
views

Kecoh hari ini Malaysia menyekat Steam dari diakses. Sejauh mana kebenaran ini ? Ayuh sama-sama kita rungkai hahaha. Bagi peminat game sudah pasti anda akan tahu apa itu steam bagi korang yang tak tahu apa itu steam korang boleh buat search sendiri di google sebab nak jimat masa dan ruang artikel haha.

Memang kecoh betul ni kalau tengok kat group-group gamer ramai mempersoal kenapa jadi seperti ini

Steam tidak boleh diakses di malaysia

Namun sebenarnya anda tidak perlu risau sebab Malaysia bukannya menutup steam terus hanya Malaysia tidak berikan akses kepada Game yang kontrovesi iaitu game ” FIGHT OF GOD “.

Sebab saya punya store steam masih berfungsi dengan baik. Dan masih lagi boleh bermain game seperti biasa. Hanya web browser / mobile steam sahaja disekat oleh pihak Suruhanjaya Komunikasi Malaysia.

steam di block malaysia

MALAYSIA MENYEKAT GAME FIGHT OF GOD DI STEAM

Berikut antara berita-berita mengenai game fight of god di sekat oleh Kerajaan Malaysia

Video game ‘Fight of Gods’ to be disabled within 24 hours

PUTRAJAYA: The Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) will be asking the platform provider for the video game “Fight of Gods” to disable downloads for Malaysian users within 24 hours, said Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.

“Failing which, further action will be taken,” the Communications and Multimedia Minister said in a statement on Thursday, referring to the release of a video game titled “Fights of Gods” which features the likes of Jesus Christ and Gautama Buddha as player characters.

He said the video game developed by a Taiwanese gaming studio degraded religions and religious leaders and posed a huge threat to racial unity and harmony.

“It is in the public interest to ensure that immediate steps are taken so that such contents do not continue to harm others,” he said.

Salleh said creating and spreading offensive content was an offence under Section 233 of the Communications and Multimedia Act 1998, and stressed that the MCMC would continue to cooperate with all relevant parties in curbing the crime.

“Malaysians respect all cultural and religious sensitivities, and the sale and distribution of the religiously insensitive and blasphemous games must be stopped immediately,” he said.

Salleh also reminded consumers to make wise choices when selecting content to access. – Bernama

Source http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/09/07/video-game-fight-of-gods-to-be-disabled-within-24-hours/

SKMM POTONG STEAM – AKSES KE KEDAI ATAS TALIAN

aMANZ.MY MENGATAKAN : Langkah ini diambil oleh SKMM kerana permainan Fight of Gods, yang mana menimbulkan kontroversi kerana membenarkan watak Jesus bertumbuk dengan Buddha sekaligus menimbulkan kemarahan penganut agama Kristian dan Buddha. Semalam, SKMM dilaporkan akan meminta Steam membuang permainan berkenaan untuk muat-turun pengguna Malaysia. Namun, mungkin langkah ini diambil kerana tiada persetujuan yang dicapai.

Permintaan halangan permainan oleh kerajaan bukan sesuatu yang baru, dan sebelum ini, pelbagai permainan sedia dihalang akses khusus untuk sesuatu negara.

Kami telah menghubungi pihak SKMM berkaitan dengan hal ini, dan akan menawarkan kemaskini berkaitan dengan halangan ini sebaik sahaja menerima maklumbalas mengenainya.

Dan banyak lagi sebenarnya laporan yang ada korang boleh search sendiri.

CARA UNTUK BELI GAME YANG DISEKAT DI STEAM

TUKAR DNS

Cara pertama adalah dengan menukar DNS proxy anda. Langkahnya adalah seperti berikut

  • Pergi ke control panel
  • Network dan Internet
  • Network dan Sharing Center
  • Tekan Connection yang sedang korang gunakan
  • Properties
  • Cari Internet Protocol Version 4
  • Tukar DNS ke 8.8.8.8 / 8.8.4.4
GUNA BROWSER

Cara kedua pula ialah dengan menggunakan browser untuk akses ke steam seterusnya beli secara browser.

Kesimpulannya saya menyokong sepenuhnya usaha kerajaan ini walaupun ramai lagi yang mempersoalkannya sampai ada yang membandingkan dengan kenapa kerajaan tidak block web-web luc*ah dan sebagainya.

Yang ini saya tidak sokong kerajaan kerana masih banyak lagi website luc** bebas diluar sana.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge