Mohon zakat pengajian dermasiswa untuk anak-anak pahang

66
1650
views
DERMA SISWA PAHANG
DERMA SISWA PAHANG

Assalamualaikum kepada sahabat-sahabat pembaca sekalian , jika anda anak pahang , atau bermastautin di pahang dan sedang melanjutkan pelajaran . Saya ingin mengajak anda semua untuk memohon zakat pahang ( dermasiswa )

Permohonan boleh dibuat sehingga 31 Mei 2017 . Bagi mereka yang belum pernah daftar atau memohon permohonan dermasiswa ini anda boleh daftar di laman sesawang muip . Bagi mereka yang sudah memohon anda hanya perlu masuk ke akaun anda dan hanya mengemaskini beberapa perkara .

#http://zakat4pengajian.muip.gov.my/appZ4P/index.php

Untuk sebarang bantuan anda boleh hubungi pihak Majlis ugama pahang atau komen di bawah posting ini insha Allah ada apa-apa yang boleh saya bantu saya akan bantu.

Jangan biarkan RM1K ++ melayang begitu saja 😛 Dan gunakan duit sebaik mungkin . Gunalah duit zakat ini untuk pembelajaran anda semua .

66 COMMENTS

  1. Sy da hantar borang dermasiswa . Dan dalam status semakan pun dah tulis telah diterima . Tapi bila sy check untuk semakan melalui ic, dy cakap nama sy tidak wujud . Macam mane to ye ?

  2. Saya nak tanye dalam borang tersebut kan die nyatakan ipta/s mana saya akan sambung degree saya . jadi buat masa ni hebahan untuk keputusan stpm ke degree hanya akan diketahui pada bulan ogos jadi adakah saya patut jawapan soalan tu kosong dahulu .tapi saya takut saya terlepas mohon sebab tarikh tutup die mei.

  3. assalamualaikum…. saya nak bertanya saya sudah pernah memohon dermawasiswa ini… tetapi untuk tahun ini saya mempunyai masalah untuk aktifkan nya… adakah kerana saya punya permohonan sudah di block.. kawan saya buat tiada apa-apa masalah… tetapi berbeza dengan permohonan saya… mohon pencerahan

    • Waalaikumsalam, saya pun pada mulanya bermasalah sebab tak boleh masuk. Tetapi setelah mencuba beberapa hari berikutnya saya dapat masuk balik akaun… Kalau macam awak tak boleh jugak cuba buat yang “Terlupa kata laluan tu” tak pun telepon terus pihak MUIP

  4. Assalamualaikum. Saya baru mohon bantuan ni. saya da mohon online. tapi bukan ke kena ada borang yang print out tu ? just tanya je.

  5. Salam, sye student extend satu semester sbb accident jd result sem last fail, result cgpa keseluruhan tetap 3.00 above. Jadi saya layak ke dapat dermasiswa muip ne, atau perlu lampirkan surat tangguh pengajian semester lepas smsa hntr borang. Try call byk kali pihak muip xprnah angkat. TQ

  6. Asslamualaikum, kadar bayaran untuk bantuan dermasiswa 2017 ini RM500 sahaja ke? Dan satu lagi, pembayaran untuk RM500 ni sudah tamat ke? Sebab saya masih belum dapat. Mohon pencerahan tuan.

  7. AS SALAM..
    SAYA INGIN BERTANYA BERAPA LAMA UNTUK MENGETAHUI KEPUTUSAN BAHAWA KITA DAPAT DERMASISWA TERSEBUT KERANA KAWAN SAYA SUDAH DAPAT DAN SAYA TIDAK DAPAT MENGETAHUINYA LAGI.. MOHON PENCERAHAN TERIMA KASIH

    • wasalam, saya tak tahu berapa lama ( secara tepatnya ) tapi kalau awak hantar awal dia proceed cepat dalam 1 bulan boleh dapat da … kalau hantar lambat sikit macam pertengahan lama la jugak nak menunggu sebab masa tu da ramai orang hantar … 🙂

      Tapi kalau awak dan kawan awak hantar sama-sama and awak tak dapat dia dapat itu kena tanya secara terus pihak MUIP maybe ada masalah

  8. Mcm mane nak check status kite pnye permohonan?…sbb dkat web site lame tu hanye kluar yg 2016…yg 2017 x kluar pon…mohon pencerahan

  9. Assalamualaikum. Saya ingin bertanya, di borang pengesahan Bahagian c: Pengesahan belajar oleh pegawai pusat pengajian, maksudnya kena mintak pengesahan dri tempat saya belajar ke ???, macam mana klau tempat belajar saya jauh, n sekarang saya tengah cuti semester

    • tak boleh lagi, sebab dia hanya boleh untuk pelajar ipt dan seumpamanya… untuk stpm pun saya kurang pasti boleh ke tak.. untuk maklumat lanjut boleh tanya ke pihak muip

  10. assalamualaikum…

    Saya baru dapat masuk politeknik awal bulan 7 , 2017. Jadi, bila saya boleh mohon memandangkan tarikh tutup ialah pada bulan mei.

  11. Salam memandangkan ini kali pertama saya dapat, saya nak tanya sama ada bantuan dermasiswa ni untuk setiap tahun atau setiap semester? Mohon pencerahan bagi sesiapa yang dah biasa. Terima kasih

  12. assalamuakaikum…saya ingin bertanya berapakah jumlah pembayaran yang akan diterima jika pelajar ipt tersebut tidak mempunyai pinjaman dan tajaan daripada mana-mana pihak seperti ptptn,yayasan ataupun sebagainya dan bilakah kebiasaannya akan diterima selepas telah menghantar borang zakat tersebut.

    • Waalaikumsalam, jumlah seperti orang biasa iaitu RM500 untuk pelajar bukan pengajian islam dan 1200 untuk pengajian islam. Sy tidak pasti bila tarikh pembayaran berikutnya tetapi rata-rata orang sudah dapat. Untuk maklumat lanjut sila hubungi pihak MUIP

  13. Assalamualaikum..untuk sesi muip 2017 Ni, kalau da berjaya dapat..duit tu akan disalurkan terus melalui akaun bank kita or pihak muip akan pos??mohon pencerahan

  14. salam. saya sudah apply bantuan awal ke institut pengajian tinggi pada bulan mac 2017 dan sehingga kini, status pembayaran saya tiada pembayaran/tiada kelulusan/ tidak layak. adakah saya tidak akan mendapat zakat tersebut? bagaimana saya ingin tahu status permohonan saya?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge