Perkara yang harus dilakukan setelah menulis artikel untuk pemula

4
36
views

Pada kesempatan ini saya ingin berkongsikan tips untuk pemula blog. Iaitu perkara yang harus dilakukan setelah selesai menulis sesebuah artikel . Mesti korang akan tertanya-tanya setelah menulis entri blog apa yang harus dilakukan ? 

Jadi entri kali ini khas kepada mereka yang baru sahaja menceburi dunia blog . Untuk master-master tu rasanya tidak perlu dah menda-menda macam ni . Mesti blog mereka sudah dapat visitor yang tidak lekang sepanjang masa ! Jadi blogger-blogger baru korang kena buat benda ni untuk menaikkan visitor ke blog ke blog korang .

PERKARA YANG HARUS DI LAKUKAN OLEH BLOGGER SETELAH MENULIS ARTIKEL/ ENTRI

# PING ARTIKEL DI WEBMASTER 

Pertama sekali korang harus ping artike atau entri baru korang tu di webmaster , ini akan mempercepatkan entri-entri korang diindex google . Contohnya seperti gambar salah satu entri blog saya . Diindex secepat 29 saat oleh google webmaster

Apa yang perlu dibuat setelah menulis artikel
Dalam 50 saat lebih artikel telah diindex google

Kenapa perlu diindex google ? Ini bagi memastikan suatu hari nanti ada diantara entri-entri kita yang diindex google akan menyumbang kepada jumlah visitor blog kita ! Ya mungkin pada di awal memulakan penulisan blog kita amat sukar mendapatkan pengunjung daripada google search .

Tetapi percayalah suatu hari nanti , entri-entri kita akan bersaing dengan blog yang lebih mempunyai umur yang lebih tua daripada kita . Sukar untuk mengalahkan mereka dalam merebut posisi di halaman satu mesin pencarian tetapi apabila entri kita selalu diindex google maka tingkat persaingan kita akan menaik dan boleh mengalahkan mereka satu hari nanti .

Untuk itu korang perlu ping blog korang di google webmaster master submit url , atau korang boleh klik 2 link di bawah ni .

#Tapi sebelum itu korang kena pastikan korang sudah daftar google webmaster tool . Untuk daftar google webmaster tool korang search saja google webmaster tool dan daftar .

# SHARE ARTIKEL KE MEDIA SOSIAL

Setelah itu , jangan lupa untu kongsikan artikel anda ke media sosial seperti facebook , google plus , twitter dan lain-lain . Ini bagi memastikan ada pengunjung yang datang membaca entri yang telah anda tulis tadi  .

Setelah backlink dan pagerank ( istilah blogger dulu ) dibuang oleh pihak google mereka mengantikan pengunjung seperti backlink iaitu setiap pengunjung yang datang dan membaca entri blog anda , mereka menyumbang kepada kekuatan seo blog anda dalam bersaing untuk mendapatkan halaman satu google !

Jadi sharelah entri anda kepada rakan-rakan anda juga . Biar lebih ramai yang baca entri tersebut . Jangan biarkan entri tersebut tiada pembaca

BUAT BLOGWALKING DAN TINGGALKAN KOMEN 

Seterusnya , anda harus rajin juga untuk buat blogwalking agar pemilik blog yang anda lakukan blogwalking akan datang mengunjungi blog anda .

Apa pula blogwalking ? : Blogwalking ialah satu aktiviti yang mana seseorang pergi ke blog orang lain dan baca entri mereka seterusnya meninggalkan komen yang bermanfaat dan berkualiti .

Lagi banyak blog yang anda tinggalkan komen lagi banyak peluang untuk blog anda akan dikunjungi balik . Aku tidak nafikan selepas buat blogwalking kadang-kadang pemilik blog yang kita lakukan blogwalking tersebut tidak mengunjungi kembali blog kita !

Jadi pilihlah blog-blog yang masih aktif sebab sekarang sudah banyak blogger yang tidak mengaktifkan diri mereka dalam dunia blogger . Untuk itu , anda tengok pada entri terkini blog tersebut 🙂

…. Kesimpulannya ialaha dalam membangunkan blog baru agar sukar untuk memperolehi visitor yang ramai disebabkan artikel yang kita punya masih sedikit dan sukar untuk bersaing di halaman google .

Untuk itu perkara diatas akan membantu anda sedikit sebanyak dalam memperolehi pengunjung dan juga pageview. Untuk menjadi seorang blogger juga kita harus rajin update artikel setiap hari agar artikel semakin banyak dan peluang bersaing di mesin pencarian semakin tinggi .

Penutupnya , saya ingin memberitahu pembaca juga agar tidak lupa untuk mendaftarkan blog anda di bing webmaster , dan lain-lain mesin pencari . Jangan lupa untuk tingalkan komen agar saya dapat melawat blog anda juga 🙂 . Semoga anda berjaya dalam dunia blogger . Jadikan blog sebagai tempat memberi ilmu dan manfaat kepada orang lain dan jangan biarkan blog sebagai medium menambah dosa dengan berkongsikan cerita yang tidak betul dan melanggar syariah .

Terima kasih kerana sudi membaca Perkara yang harus dilakukan setelah menulis artikel untuk pemula

4 COMMENTS

  1. kalau nak tahu blogger itu kaki blogwalking senang sahaja..

    tengok bahagian komen..

    kalau ada muka mrhanafi maka memang aktif la di nak buat blogwalking..

    saya suka blogwalking bukan kerana SEO,bisnes atau apa..

    saya blogwalking untuk bina ukhuwah dan silaturrahim agar panjang unur dan murah rezeki..

    • Terima kasih bro napi saya pown selalu terima komen dari awak. Insha Allah sama-sama kita rapatkan ukhwah kita sebagai blogger, saya pun selalu lawat blog awak dengan penulisan yang begitu sempoi (Y)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge